ΛΕΞΕΙΣ

Άννα Ταρλή: “Ο παιδικός μου εαυτός είχε πολλά να πει…”

“Πολλοί άνθρωποι ξεχνάνε την εποχή που ήταν οι ίδιοι παιδιά”

Με την Άννα Ταρλή πρωτοσυναντηθήκαμε ένα Σάββατο στο μέσον ενός καλοκαιριού σε ένα εργαστήριο παραμυθιού. Από την πρώτη στιγμή, η Άννα μου φάνηκε πολύ οικεία. Εκεί, άκουσα για πρώτη φορά και τις ιστορίες της Αννούλας. Με συνεπήρε τόσο ο ωραίος τρόπος με τον οποίο διάβαζε η Άννα τις ιστορίες της, όσο και οι περιπέτειες της μικρής ηρωίδας της. Η Άννα Ταρλή γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Χημεία στην Αθήνα και κατόπιν πήγε στις ΗΠΑ συνεχίζοντας τις σπουδές της μέχρι την απόκτηση διδακτορικού τίτλου. Η πόλη του Λος Άντζελες είναι η αγαπημένη της και είναι αλήθεια πως παραλίγο θα έμενε εκεί. Ωστόσο, επέστρεψε στην Αθήνα και μέσα από ένα ιδιαίτερο εσωτερικό ταξίδι αναδύθηκε η συγγραφέας που υπήρχε πάντα μέσα της. Οι πρώτες ιστορίες της Αννούλας έγιναν πια βιβλίο και τι πιο ωραία ευκαιρία να την γνωρίσουμε μαζί με την δημιουργό της!

 

Άννα, πότε αναδύθηκαν από μέσα σου οι ιστορίες της Αννούλας;

Αναδύθηκαν σε μία περίοδο μεγάλης προσωπικής δυσκολίας, όπου το γράψιμο ήταν μία εκτόνωση. Επίσης, από διάφορα σεμινάρια προσωπικής ανάπτυξης και δημιουργικής γραφής φάνηκε η κλίση μου προς τη συγγραφή μικρών ιστοριών (short stories).

Χημεία και συγγραφή: Θα έλεγες ότι αυτά τα δύο έχουν μία κοινή βάση;

Με τη Χημεία διδάχτηκα τον επιστημονικό τρόπο σκέψης. Στις σπουδές μου εστίασα στη έρευνα, η οποία με βοήθησε σημαντικά στη συγγραφή των ιστοριών, όπου κάθε λέξη χρειάζεται διερεύνηση και μελέτη. Π.χ. Η Αννούλα στα όνειρά της πηγαίνει σε άλλους κόσμους. Γιατί το κάνει αυτό; Πού την ωφελεί; Οι απαντήσεις στις διάφορες ερωτήσεις με βοήθησαν να «πάω» τις ιστορίες παρακάτω.

Πόσο δύσκολο ήταν για την Αννούλα να φτάσει να γίνει βιβλίο;

Η έκδοση του βιβλίου ήταν για μένα μια εσωτερική διαδικασία για να ξεπεράσω πεποιθήσεις καλά ριζωμένες μέσα μου, όπως: «Εγώ είμαι χημικός και όχι συγγραφέας», «οι συγγραφείς πεθαίνουν στην ψάθα»…. Όσο πιο πολύ αγαπούσα τη διαδικασία, τόσο εξαφανίζονταν αυτές οι εσωτερικές φωνές. Το δύσκολο ήταν να αγαπήσω τον εαυτό μου και τη διαδικασία δημοσιοποίησης των σκέψεων μου. Μόλις αποφάσισα να αγνοήσω τα εσωτερικά εμπόδια, αυτά διαλύθηκαν και σταδιακά εμφανίστηκε η βοήθεια στο εγχείρημά μου. Βρέθηκε η κ. ‘Άννα Ρέμπελου, η εικονογράφος που αγάπησε τις ιστορίες και τις έκανε εικόνες. Βρέθηκε η κ. Άννα Παππά από τον εκδοτικό οίκο «Φυλάτο» που ανέλαβε την επιμέλεια του βιβλίου και τώρα έχουμε το βιβλίο σε αγγλική και ελληνική έκδοση, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, με τη διαδικασία της αυτοέκδοσης.

Γιατί οι περισσότεροι ξεχνάμε αυτό το μικρό παιδί που υπάρχει μέσα μας;

Πολλοί άνθρωποι ξεχνάνε την εποχή που ήταν οι ίδιοι παιδιά, γιατί από τις ευθύνες της ενήλικης ζωής δεν χαλαρώνουν ποτέ και μπορεί η δική τους παιδική ηλικία να ήταν μια εποχή ιδιαίτερα τραυματική γι’ αυτούς. Στη δική μου περίπτωση, η συγγραφή του βιβλίου με βοήθησε να έρθω σε επαφή με τον παιδικό μου εαυτό ή αλλιώς με το δικό μου εσωτερικό παιδί. Η αληθινή συγγραφέας είναι η Αννούλα, ο παιδικός μου εαυτός, που είχε πολλά να πει αλλά οι μεγάλοι δεν την άκουγαν.

 

Τι γίνεται μόλις αναγνωρίσουμε και αγκαλιάσουμε το εσωτερικό παιδί;

Το εσωτερικό παιδί είναι το μικρό πληγωμένο παιδί που κάποτε οι γονείς το παραμέλησαν ή το αγνόησαν και σήμερα εμφανίζεται στην καθημερινότητά μας ως εμπόδια και δυσκολίες, π.χ. ένας δύσκολος εργοδότης, ένα διαζύγιο, μία ασθένεια. Όταν αναγνωρίσουμε και αγκαλιάσουμε το εσωτερικό παιδί, τα εμπόδια και οι δυσκολίες διαλύονται. Το παιδί παίρνει αναγνώριση και είναι ευτυχισμένο, με αποτέλεσμα να βιώνουμε μια ήρεμη καθημερινότητα γεμάτη νόημα και πληρότητα.

 

Τι είναι η Ζώνη του Φανταστικού όπου η Αννούλα πηγαίνει στα όνειρά της;

Η Ζώνη του Φανταστικού είναι κόσμοι όπου η Αννούλα πηγαίνει στον ύπνο της. Μπορούμε να πούμε ότι κάθε ιστορία του βιβλίου είναι ένα από τα όνειρα που βλέπει η Αννούλα στον ύπνο της.

Η Αννούλα συνεχίζει τις περιπέτειες της;

Όσο η Αννούλα κοιμάται και βλέπει όνειρα, οι ιστορίες της πολλαπλασιάζονται. Στις επόμενες περιπέτειές της πηγαίνει στον κόσμο ΣΕΝ.

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται το βιβλίο της Αννούλας;

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά 4-10 ετών. Σε αυτές τις ηλικίες υπάρχει η μαγική σκέψη του παιδιού, όπου όλα είναι δυνατά. Με το διάβασμα του βιβλίου η φαντασία των παιδιών διευρύνεται, η Αννούλα γίνεται φίλη τους και τα παιδιά ονειρεύονται ότι πηγαίνουν μαζί της στα ταξίδια της.

 

Μετά από εσένα και την πρωταγωνίστρια του βιβλίου σου, Άννα η εικονογράφος, Άννα και η επιστημονική συνεργάτης του εκδοτικού οίκου και επιμελήτρια του βιβλίου! Λες ότι ήταν τυχαίο;

Το όνομα Άννα σημαίνει «εύνοια, χάρη». Χάρη στις ιστορίες της Αννούλας καθεμία από εμάς ξεδίπλωσε τα ταλέντα της. Πιστεύω ότι στη ζωή τίποτα δεν είναι τυχαίο, ήταν μοιραίο να συναντηθούμε και να κάνουμε γνωστές τις ιστορίες της Αννούλας και ο συνδετικός κρίκος είναι το όνομά μας «Άννα».

 

Άννα ποια είναι η ευχή σου για αυτές τις ιδιαίτερες εποχές που διανύουμε;

Εύχομαι οι άνθρωποι να μπορούν για λίγο να αφήσουν τις βαριές σκέψεις και να μπορούν να χαλαρώνουν όπως τα μικρά παιδιά, με το διάβασμα μιας ιστορίας.

 

 

Όποιος επιθυμεί να διαβάσει τις ιστορίες της Αννούλας μπορεί να βρει το βιβλίο στο ηλεκτρονικό κατάστημα των Εκδόσεων Φυλάτος. Ή να το παραγγείλει στα βιβλιοπωλεία και στην πλατφόρμα της Amazon για την αγγλική έκδοση. 

Creative Commons License Η αναδημοσίευση φωτογραφιών και κειμένων του blog, επιτρέπεται μόνο έπειτα από άδεια του annastories.gr