ΛΕΞΕΙΣ

Δείξε μου το σερβίτσιο σου!

Τα hashtag με τον τίτλο “tablescape” έχουν ήδη φθάσει τις 455.000 στις αναρτήσεις του Instagram 

Τα σερβίτσια τσαγιού και οι κούπες είναι η μεγάλη μου αδυναμία. Θυμάμαι ότι γυρνώντας από ένα ταξίδι στην Ταϋλάνδη οι περισσότεροι επέστρεφαν με διάφορα σουβενίρ, μπαχαρικά και υφάσματα, εγώ κρατούσα σφιχτά αγκαλιά ένα σερβίτσιο τσαγιού από εξαιρετική πορσελάνη και ένα μαξιλάρι ελέφαντα!!!! Ακόμα και τώρα μετανιώνω που πήρα μόνο 4 κούπες αντί για 6. Μα τι σκεφτόμουν;;;;; Ούτε ξέρω…. Κάθε πρωί διαλέγω για τον καφέ μου διαφορετικό φλιτζανάκι ανάλογα με το κέφια. Το τοποθετώ πάνω στο αντίστοιχο σουπλά και το πιάτο του πρωινού φροντίζω να ταιριάζει χρωματικά. Βασικά, το θεωρώ ιεροσυλία να βάζεις την κούπα στο τραπέζι χωρίς το πιατάκι της – κάτι που κάνει συχνά ο σύζυγος και τον λοξοκοιτάω- ή το να βάζεις άλλα πιατάκια με άλλες κούπες! Και στις γιορτές τρελαίνομαι να στρώνω το τραπέζι με κάθε επισημότητα. Να βάζω τραπεζομάντηλα, κεριά, λουλούδια και βαμβακερές πετσέτες. Εντάξει, ο καθείς με τα δικά του!!! Και η αλήθεια είναι ότι δεν θα σας έγραφα για το “art de la table” αν δεν έπεφτε στα χέρια μου ένα άρθρο της βρετανικής εφημερίδας The guardian που έλεγε πόσο της μόδας έχει γίνει ξανά η τέχνη του στρωσίματος των τραπεζιών την εποχή της καραντίνας.

Καραντίνα Vol 2 λοιπόν, πανευρωπαϊκά και όχι μόνον, και δείξε μου τα σερβίτσια σου να σου πω ποιος είσαι!!! Μήπως ήρθε η ώρα να θυμηθούμε εκείνο το τραπεζομάντηλο-κειμήλιο της γιαγιάς, το σερβίτσιο της μαμάς και εκείνα τα σουπλά που είχαμε πάρει τις καλές εποχές; Οι βέροι μινιμαλιστές είμαι σίγουρη ότι παθαίνουν αναφυλαξία με όλα αυτά, αλλά, βρε παιδιά, ό, τι μπορεί να δώσει ομορφιά στην καθημερινότητά μας γιατί να μην το προτιμήσουμε; Δεν είμαι κατά του μινιμαλισμού. Μου αρέσει. Ωστόσο, επιλέγω να είμαι μινιμαλίστρια σε άλλους τομείς και πιστέψτε με είναι πάρα πολλοί. Προτιμώ τον μινιμαλισμό στα διακοσμητικά μπιχλιμπίδια και πλέον έχω αρχίσει να μελετώ πως μπορώ να δημιουργήσω μια γκαρνταρόμπα κάψουλα. Ιδανικές οι περιστάσεις για κάτι τέτοιο.

   

Εάν κάτι θα αλλάξει η καραντίνα και ο κορονοιός, αυτό θα είναι ο υπερκαταναλωτισμός. Θα μου πείτε, γιατί χρειάζεσαι την συλλογή σου με τα σερβίτσια τσαγιού; Σωστά. Αλλά σας είπα από την αρχή ότι είναι ένα πάθος μου. Και πώς να πεις σε κάποιον που έχει αδυναμία να συλλέγει πένες, κρύσταλλα ή βιβλία, να μην το κάνει; Αφού τα αγαπά! Επίσης, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι μινιμαλιστής κάπου αλλού. Αλλά για να γυρίσω πίσω στο θέμα μας, η τέχνη του τραπεζιού επέστρεψε δυναμικά και προσωπικά είμαι πανευτυχής. Μια ματιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα σας πείσει.

Το art de la table ξανά στις δόξες του

Η κοινωνική αποστασιοποίηση και η επικοινωνία δια της οθόνης οδήγησε πολλούς ανθρώπους σε διάφορες μορφές έκφρασης και αλλαγής, όντας κλεισμένοι μέσα σε ένα σπίτι. Το art de la table ανθίζει εκ νέου και εγώ θα το έθετα ως μια πράξη αγάπης προς τον εαυτό μας. Όπου υπάρχει ομορφιά δεν υπάρχει χώρος για αρνητικές σκέψεις. Όπου υπάρχει αισθητική δεν υπάρχει χώρος για πονηριά. Αισθητική. Μέγα θέμα. Πόσο μας έχει απασχολήσει άραγε μέσα σε μια καθημερινότητα που πριν το 2020 έτρεχε με τα χίλια;

Σύμφωνα με τον The Guardian, τα hashtag, ήτοι οι ταμπέλες με τον τίτλο “tablescape”, έχουν φθάσει ήδη τις 455.000 στις αναρτήσεις του Instagram. Μάλιστα, αυτό οδήγησε και τις πωλήσεις των αντίστοιχων ειδών ψηλά παρά την κρίση. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις τραπεζομάντηλων και άλλων λευκών ειδών αυξήθηκαν κατά 109% σε ετήσια βάση στα ηλεκτρονικά καταστήματα Argos και Selfridges. «Ποτέ οι λινές πετσέτες φαγητού δεν ήταν τόσο δημοφιλείς. Παλιά θεωρούνταν κάτι αυστηρό και ξεπερασμένο αλλά πλέον τα νέα σχέδια που έχουν βγει είναι διασκεδαστικά και ταυτόχρονα οικονομικά. Είναι η νέα μόδα» αναφέρει στο περιοδικό Wallpaper ο σχεδιαστής Νικ Βίνσον.

Και αφού η κουβέντα ήρθε στις πετσέτες, θυμάμαι την απορία της γιαγιάς μου όταν άρχισαν να κυκλοφορούν οι χαρτοπετσέτες. «Μα δεν είναι μεγάλη σπατάλη οι χαρτοπετσέτες και τα χαρτιά κουζίνας;» μου έλεγε και την κοιτούσα με απορία αφού εγώ τις θεωρούσα απολύτως απαραίτητες. Άργησα να καταλάβω την λογική της. Μα να που ένας κορονοιός έχει θέσει επί τάπητος τόσα θέματα της σύγχρονης ζωής. Περιβάλλον, υγεία, συνήθειες, τι βολεύει, τι βόλευε, τι δεν χρειάζεται πια, τι χρειάζεται, τι βλέπουμε και τι όχι, πώς το βλέπουμε…

Αν δεν στολίσετε το τραπέζι σας σαν τους αριστοκράτες του Downton Abbey δεν πειράζει. Και αν δεν βάλετε σωστά τα πιρούνια, τα ποτήρια ή το σωστό σουπλά και την πετσέτα, πάλι δεν πειράζει. Βάλτε ομορφιά στην καθημερινότητα και μια αίσθηση αλλαγής, όπως την νιώθετε εσείς. Ίσως εκείνο το τραπεζομάντηλο που έχετε ξεχάσει ότι έχετε κιόλας ή εκείνη η κούπα που την κρατάτε για επίσημες περιστάσεις μαζί με ένα ταπεινό λουλουδάκι από την κήπο της βεράντας σας να κάνει απρόσμενα την διαφορά. Όπως παραδέχεται και η γνωστή για τα τραπεζοστολίσματά της στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, Μπόνι Όβερμαν, «Θέλουμε να έχουμε και μερικές καλές αναμνήσεις από αυτή την χρονιά. Όλοι χρειάζονται ένα πάθος στην ζωή τους. Κάτι για να γιορτάζουν χωρίς να περιμένουν μέχρι τα Χριστούγεννα ή όποια άλλη επίσημη γιορτή!»

 

Creative Commons License Η αναδημοσίευση φωτογραφιών και κειμένων του blog, επιτρέπεται μόνο έπειτα από άδεια του annastories.gr