Η Θεά των Μηκώνων
Έχω επισκεφθεί αρκετές φορές την Κρήτη. Αγαπημένο νησί, αγαπημένο μέρος, αγαπημένοι φίλοι. Και όμως, στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου δεν είχα καταφέρει να πάω. Μέχρι τον περασμένο Απρίλιο όπου είχε έρθει η ώρα του… Για εμένα κάθε επίσκεψη σε ένα μουσείο είναι σαν ένας τύπος διαλογισμού. Αφήνω να με συνεπάρει η αίσθηση των περασμένων εποχών, των περασμένων ανθρώπων που άφησαν το αποτύπωμά τους στη Γη με τους πολιτισμούς που δημιούργησαν. Αφήνομαι να συνδεθώ, να επικοινωνήσω μαζί τους. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν βρίσκεσαι συνειδητά εκεί, με την φυσική σου παρουσία. Δεν υποτιμώ καθόλου τις περιηγήσεις μέσω κινητών, υπολογιστών κλπ. Είναι εξαιρετικά εργαλεία, αλλά όταν είσαι στον φυσικό χώρο του μουσείου εκεί οι ενέργειες των εκθεμάτων είναι ιδιαίτερα έντονες. Και ενώ, λοιπόν, έχω μπει σε αυτό το άλλο Σύμπαν, σταματώ μπροστά της. Την βλέπω με τα χέρια ψηλά, καθάρια, γαλήνια, στο κέντρο της, γνωρίζοντας απόλυτα τι κάνει. Διαβάζω την ταμπέλα:
Η «ΘΕΑ ΤΩΝ ΜΗΚΩΝΩΝ»
Το μεγαλύτερο από τα είδωλα Γαζίου, είναι και το μοναδικό που φέρει στο κεφάλι ομοιώματα των καρπών της μήκωνος της υπνοφόρου από όπου παράγεται το όπιο. Το σύμβολο που οπίου, παραισθησιογόνου γνωστού για τις κατασταλτικές και ιαματικές του ιδιότητες, μεταδίδει το μήνυμα ότι η θεά καταπραΰνει τους πόνους και θεραπεύει τους πιστούς της. 1300-1200 π.Χ.
Πρόκειται για ένα είδος παπαρούνας. Σήμερα, συχνά μένουμε στις αρνητικές επιπτώσεις του φυτού όταν η χρήση είναι ίσως σκόπιμα λαθεμένη και υπερβολική και παραβλέπουμε, ή για την ακρίβεια δεν γνωρίζουμε τις θετικές επιπτώσεις και τους συμβολισμούς του φυτού. Γιατί κάθε φυτό, κάθε ζώο, κάθε πλάσμα πάνω σε αυτόν τον πλανήτη έχει έναν συμβολισμό, μια ενέργεια με την οποία αλληλεπιδρούμε ανά πάσα στιγμή. Η πρώτη μου αντίδραση ήταν έκπληξη και μετά σκέφτηκα ότι για να φέρει μια θεά το φυτό αυτό στο στέμμα της δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι η παπαρούνα ήταν ένα από τα σύμβολα της θεάς Αφροδίτης. Μια θεά που δεν έχει να κάνει μόνο με την ομορφιά, τον έρωτα και τη γονιμότητα αλλά που είναι και σύμβολο ελευθερίας, αρμονίας, ειρήνης.
Τι συμβολίζει, λοιπόν, η παπαρούνα;
Το παρακάτω απόσπασμα είναι από την ιστοσελίδα της συγγραφέα και βοτανολόγου Asia Suler. Το επέλεξα γιατί εμένα μου έδωσε την απάντηση στα ερωτήματα που έθεσα εκείνη την ημέρα. Φυσικά, τίποτα από όσα αναφέρω εδώ, ή στην ιστοσελίδα μου, δεν είστε υποχρεωμένοι να υιοθετήσετε. Στο annastoriesofaheart μοιραζόμαστε ιδέες, εικόνες, βιώματα, δημιουργήματα!
Οπιούχος παπαρούνα :
«Αυτή που είμαι σήμερα δεν είναι αυτή που ήμουν κάποτε. Απελευθερώνω τον πόνο του παρελθόντος και διεκδικώ την ικανότητά μου να είμαι ελεύθερη»
«Η οπιούχος παπαρούνα ή αλλιώς η Μήκων η υπνοφόρος είναι ισχυρά προστατευτική όταν είσαι έτοιμος να απελευθερώσεις τον εαυτό σου από το παρελθόν. Είναι γνωστή για την χρήση της ως φάρμακο σε σωματικά τραύματα. Επίσης μας προστατεύει από τον ψυχολογικό πόνο έτσι ώστε να κάνουμε τα πρώτα βήματα προς την ίασή μας. Το απόσταγμα του λουλουδιού δημιουργεί μια ασπίδα προστασίας γύρω από το φυσικό και το ενεργειακό σώμα έναντι αχρείαστου κακού και περιφρουρεί τα αποθέματα της ελπίδας. Επίσης, εξασφαλίζει έναν ιερό χώρο ξεκούρασης και θεραπείας. Είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για όσους νιώθουν ευάλωτοι. Η παπαρούνα μας προστατεύει από το σκοτάδι, τόσο το εξωτερικό όσο και το εσωτερικό. Γιατί μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος προς την ελευθερία. Και ελευθερία είναι το να γνωρίζει κάποιος τον εαυτό του. Η παπαρούνα θα σου δώσει την τόλμη να κάνεις τα επόμενα σημαντικά βήματα στη ζωή σου. Θα διώξει τα εμπόδια του παρελθόντος και θα σε αφήσει να ζήσεις την αλήθεια σου στο εδώ και το τώρα»
Φωτογραφίες:
Πίνακας της Georgia O Keeffe
Προσωπικές φωτογραφίες από Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου κλπ
Η αναδημοσίευση φωτογραφιών και κειμένων του blog, επιτρέπεται μόνο έπειτα από άδεια του annastories.gr