Ντου γιου σπικ Μανιατίκ;
Έχοντας διανύσει αρκετά χιλιόμετρα στην δημοσιογραφία και έχοντας μάθει να γράφω με έναν συγκεκριμένο τρόπο, πίστευα ότι δεν μπορούσα να γράψω αλλιώς… Μέχρι που κάποια μέρα μια φίλη μου λέει με την ειλικρίνεια που την χαρακτηρίζει. «Μα εσύ το εμποδίζεις… Έχεις προσπαθήσει να γράψεις μια ιστορία, κάτι λογοτεχνικό;». Συνήθως όταν ξεκινάμε μια τέτοια προσπάθεια το πρώτο δημιούργημα έχει άμεση σχέση με την οικογένειά μας, με τα βιώματά μας. Όταν έφυγε από κοντά μας η γιαγιά μου η Βασίλω μου είχε «καρφωθεί» στο μυαλό η ιδέα της δημιουργίας ενός βιβλίου με τις συνταγές της, καθότι ήταν εξαιρετική μαγείρισσα και ένιωσα πως όλη αυτή η γνώση και η παράδοση θα έπρεπε να περάσουν και στις επόμενες γενιές.
Μου πήρε 12 χρόνια να το ολοκληρώσω, είτε γιατί δεν υπήρχε χρόνος, είτε γιατί μου έβγαιναν διάφορες αντιστάσεις, είτε γιατί χρειαζόταν έρευνα και δοκιμές. Μα όταν αυτό το βιβλίο ολοκληρώθηκε συνειδητοποίησα ότι ήταν κάτι πολύ παραπάνω. Βασικά είναι μια οικογενειακή υπόθεση με ιστορίες μελών της άμεσης οικογένειάς μου και συνταγές. Μιας και στις 23 Ιανουαρίου συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από τον θάνατο του πατέρα μου, ο οποίος μοιραζόταν με την γιαγιά την ίδια αγάπη για την μαγειρική και ξεδίπλωνε εκεί όλη την δημιουργικότητά του, σκέφτηκα να σας παραθέσω αυτή την φορά μια από τις ιστορίες που τον αφορούν, μαζί με μια συνταγή. Οπότε, ντου γιου σπικ Μανιατικ;
Στο Ελληνικό
Λίγο πριν κλείσει τα 18, ο μπαμπάς μου κατατάσσεται στον στρατό. Υπηρετεί στην Αεροπορία και αφού τελειώνει την θητεία του, μετά από 2 ½ χρόνια, γυρνά για λίγο στο χωριό. Εκεί αποφασίζει να κάτσει να διαβάσει και να δώσει εξετάσεις για να μπει στην Αστυνομία Πόλεων. Περνά με επιτυχία και αρχίζει η εκπαίδευσή του. Ως αστυφύλακας τον έστειλαν να κάνει βάρδιες στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Κάθε πρωί ήταν στην πύλη του αεροδρομίου και ήλεγχε την είσοδο σε αυτό. Μόλις έβλεπε από μακριά τον γενικό διευθυντή της Ολυμπιακής Αεροπορίας, άνοιγε τον δρόμο και του έδινε προτεραιότητα ώστε να μπει μέσα και να πάει στο γραφείο του. Κάποια μέρα τον ρωτάει εκείνος:
-Να σου πω αστυφύλακα πως με καταλαβαίνεις από τόσο μακριά και μου ανοίγεις τον δρόμο;
-Από το αυτοκίνητό σας κύριε. Γυαλίζει!
-Α… μάλιστα. Πιο μετά έλα στο γραφείο μου σε παρακαλώ
Βασικά δεν γυάλιζε μόνο το καμπριολέ αυτοκίνητο του γενικού διευθυντή αλλά και η καράφλα του… Ο γενικός διευθυντής του πρότεινε πρόσληψη στην Ολυμπιακή Αεροπορία ώστε να εκπαιδευτεί περαιτέρω ως μηχανικός αεροσκαφών αφού σε αυτή την ειδικότητα τον είχαν τοποθετήσει όταν υπηρετούσε στην Πολεμική Αεροπορία. Η πρόταση ήταν άκρως δελεαστική. Όμως, ο μπαμπάς την αρνήθηκε.
-Μπαμπά, τώρα που έχουν περάσει αρκετά χρόνια, αν σου γινόταν ξανά εκείνη η πρόταση θα δεχόσουν; Τον ρώτησα μια μέρα…
-Όχι. Εγώ την Αστυνομία την αγαπούσα. Ήμουν γεννημένος για αυτό το επάγγελμα.
Στο αεροδρόμιο του Ελληνικού υπήρχε μεγάλη κίνηση. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο μπαμπάς μου είχε ξεκινήσει μαθήματα αγγλικών, οπότε κάτι γινόταν με την επικοινωνία με τους ξένους. Ωστόσο, αυτό δεν ίσχυε για όλους… Μια μέρα ένας τουρίστας ζητά από έναν συνάδελφό του πληροφορίες.
-Εξκιούζ μι. Ντου γιου σπικ ίνγκλις;
-Νο
-Παρλεβού Φρανσέ;
-Νο
-Σπικ Ντοιτς;
-Νο
-Μπατ γουατ δε φακ…
-Εξκιούζ μι… Σπικ Κριτικικ;
-;;;;… Νο…
-Σπικ Μανιατικ;
-…Νο…
-Σπικ Μακεδονικ;
-Νο!!!!
-Ε τότε τι στο καλό ξέρεις; Στην Ελλάδα δεν ήρθες;
ΚΑΤΣΙΚΙ Ή ΑΡΝΙ ΜΕ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ
Υλικά:
1 μπούτι αρνί ή κατσίκι
2 κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
Λάδι
Αλάτι
Πιπέρι
8-10 κλωνάρια Μαϊντανός
3-4 κορφούλες Δυόσμο
3 ώριμες ντομάτες περασμένες στον τρίφτη ή λιωμένες στο multi
Κριθαράκι
Τρόπος παρασκευής:
Σε φαρδιά κατσαρόλα τσιγαρίζουμε στο λάδι ελαφρώς το μπούτι του κρέατος. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σκόρδο. Τα αφήνουμε 1-2 λεπτά και ύστερα προσθέτουμε και τις ντομάτες μαζί με τον μαϊντανό και τον δυόσμο επίσης ψιλοκομμένα. Αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για περίπου 6 λεπτά σε μέτρια φωτιά και να γίνουν μια ελαφριά σάλτσα. Ύστερα προσθέτουμε 2 με 3 ποτήρια ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει το κρέας και να καρφώνεται με πιρούνι. Δηλαδή τουλάχιστον για 90 λεπτά. Αν χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητας τα αφήνουμε να βράσουν για 45-50 λεπτά.
Αφού διαπιστώσουμε ότι το κρέας καρφώνεται και έχει γίνει, το μεταφέρουμε με την σάλτσα του και όλα τα υγρά σε ένα ταψί. Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς αέρα. Αφού αναβράσει το ζουμί ρίχνουμε το κριθαράκι ανάλογα με την ποσότητα του φαγητού που θέλουμε (περίπου 1 με 1 ½ κούπα τσαγιού κριθαράκι). Παρακολουθούμε το φαγητό και αφού φουσκώσει το κριθαράκι και γίνει, είναι έτοιμο. Σερβίρουμε με καλό κρασάκι και τριμμένη ελληνική μυζήθρα.
Οι φωτογραφίες είναι από
Προσωπικό Αρχείο
Προσωπικά σχέδια
Αρχείο Ολυμπιακής Αεροπορίας
https://iloveoldathens.blogspot.com/2019/09/1950_23.html