Πάμπλο Πικάσο: «Ο, τι μπορείς να φανταστείς, είναι αληθινό!»
Έχω αποφασίσει από καιρό τώρα να ακούω το ένστικτό μου. Τους τελευταίους μήνες με οδηγεί σταθερά στα υπέροχα έργα του Ισπανού ζωγράφου, γλύπτη, χαράκτη και ποιητή Πάμπλο Πικάσο. Στην έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης «Πικάσο και Αρχαιότητα» που θα είναι ανοιχτή έως τις 20 Οκτωβρίου 2019 δεν έπαψα να είμαι σε μια διαρκή έκπληξη, καθώς είναι μοναδικό το πως ένας καλλιτέχνης μπορεί να συνδέεται με πολιτισμούς μακρινούς που ίσως δεν μπορεί να τους γνωρίζει σε βάθος! Τα κεραμικά του Πικάσο που στην αρχή τα πουλούσε στην λαϊκή αγορά της πόλης που ζούσε – σήμερα θεωρούνται ανεκτίμητης αξίας- είχαν στόχο την σύνδεση της καθημερινότητας με την τέχνη μέσα από σκεύη που χρησιμοποιούμε για το φαγητό μας, γεμάτα από νοήματα και συμβολισμούς! Τα θέματα που πραγματεύτηκε ο Πικάσο έχουν άμεση σύνδεση με την ελληνική μυθολογία, την φιλοσοφική της διάσταση και την τέχνη στην αρχαιότητα. Και φυσικά αυτή είναι μόνον μια πτυχή του Πάμπλο Πικάσο που τον απασχόλησε όσο τίποτα το θέμα της ανώτερης ποιότητας αλλά και του ζωώδους ενστίκτου του ανθρώπου και πως μπορούν αυτά να ισορροπούν ή όχι…
Αν και το όνομα του Πικάσο είναι γνωστό σε όλους μας, κυρίως μέσα από τα γνωστότερα έργα του, είναι αρκετά αυτά που δεν γνωρίζουμε για την ζωή του. Έτσι, λοιπόν, σκέφθηκα να σας παραθέσω 15 γεγονότα που δεν γνωρίζουμε για τον κορυφαίο Ισπανό καλλιτέχνη.
Τι δεν γνωρίζεις για τον Πάμπλο Πικάσο
- Το πλήρες όνομα του Πικάσο αποτελούνταν από 23 λέξεις
Ο Πικάσο βαφτίστηκε ωςΠάμπλο, Ντιέγκο, Χοσέ, Φρανσίσκο ντε Πάουλα, Χουάν, Νεπομουθένο Μαρία δε λος Ρεμέντιος, Σιπριάνο δε λα Σαντίσιμα, Τρινιδάδ Μαρτίρ, Πατρίτσιο, Κλίτο, Ρουίθ Πικάσο. Βασικά, έχει τα ονόματα διαφόρων αγίων και συγγενών. Το Πικάσο προέρχεται από την μητέρα του, Μαρία Πικάσο Λόπεζ. Ο πατέρας του ήταν ο Χοσέ Ρουίθ Μπλάσκο.
- «Μολύβι» : Η πρώτη του λέξη
Ο Πικάσο γεννήθηκε καλλιτέχνης! Η πρώτη λέξη που άρθρωσε ήταν «πιθ» από την λέξη «λάπιθ» που στα ισπανικά σημαίνει μολύβι. Ο πατέρας του Ρουίθ ήταν επίσης καλλιτέχνης και καθηγητής καλών τεχνών. Από εκείνον έλαβε την πρώτη του επίσημη εκπαίδευση στις τέχνες από την ηλικία των επτά ετών. Όταν έγινε 13, ο Ρουίθ εγκατέλειψε την ζωγραφική καθώς ένιωσε πως ο Πάμπλο τον είχε ξεπεράσει.
- Τα πρώτα έργα
Το πρώτο έργο του Πικάσο ολοκληρώθηκε στα εννιά του χρόνια και απεικόνιζε έναν άνδρα πάνω σε ένα άλογο σε μια ταυρομαχία. Η πιο «ακαδημαϊκή» δουλειά του δημιουργήθηκε στα 15 του χρόνια, ονομάστηκε η «Πρώτη Κοινωνία» και ήταν ένα πορτραίτο των γονιών του και της μικρότερης αδερφής του γονατιστοί μπροστά σε έναν βωμό.
- Δύσκολη γέννα
Όταν γεννήθηκε ο Πάμπλο Πικάσο η μαία νόμισε πως το μωρό ήταν νεκρό. Έτσι, τον άφησε πάνω σε ένα τραπέζι για να φροντίσει την μητέρα του. Ήταν ο θείος του, ο γιατρός Δον Σαλβαδόρ που τον έσωσε.
- Άτακτος μαθητής
«Επειδή ήμουν άτακτος με τιμωρούσαν και με έβαζαν σε ένα άδειο κελί με άσπρους τοίχους και ένα παγκάκι. Μου άρεσε εκεί γιατί έπαιρνα μαζί μου το μπλοκ μου και σκίτσαρα συνεχώς… Μπορούσα να μείνω εκεί για πάντα σχεδιάζοντας χωρίς σταματημό!» Πάμπλο Πικάσο
- Η πρώτη δουλειά
Το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο το υπέγραψε στο Παρίσι με τον έμπορο τέχνης Περέ Μενάχ, ο οποίος συμφώνησε να του δίνει 150 γαλλικά φράγκα τον μήνα.
- Πήρε την Μόνα Λίζα;
Το 1911, όταν ο διάσημος πίνακας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι «Μόνα Λίζα» κλάπηκε από τον Λούβρο, η αστυνομία ανέκρινε, μεταξύ άλλων, τον ποιητή Γκιγιόμ Απολλιναίρ, φίλο του Πικάσο. Ο Απολλιναίρ άφησε να εννοηθεί ότι ο Πικάσο ίσως ήταν ύποπτος και έτσι η αστυνομία έσπευσε να τον ανακρίνει επίσης. Φυσικά, δεν είχαν σχέση με την κλοπή και αφέθηκαν ελεύθεροι.
- Κυβισμός
Το 1909 ο Πικάσο και ο Γάλλος καλλιτέχνης και φίλος του, Ζορζ Μπράκ, δημιούργησαν ένα νέο ρεύμα στην ζωγραφική, τον κυβισμό. Στην πραγματικότητα, ο Γάλλος κριτικός τέχνης, Λουί Βοξέλ ήταν ο πρώτος που αποκάλεσε αυτή την μέθοδο έτσι, λέγοντας, μάλλον ειρωνικά, ότι οι πίνακες του Πικάσο και του Μπράκ ήταν γεμάτοι από μικρούς κύβους.
- «Πολ Σεζάν, ο δάσκαλός μου»
Το 1943 ο Πάμπλο Πικάσο παραδέχθηκε στον φωτογράφο Τζορτζ Μπρασάι ότι ο ζωγράφος Πολ Σεζάν ήταν «ο ένας και μοναδικός του δάσκαλος».
- Γκουέρνικα
Λέγεται πως όταν ένας Ναζί αξιωματικός είδε την Γκουέρνικα και ρώτησε τον Πικάσο αν ήταν εκείνος που την δημιούργησε, του απάντησε: «Όχι, εσύ την δημιούργησες!»
- Παραγωγικός καλλιτέχνης
Ο Πικάσο παρήγαγε περίπου 147.800 έργα τέχνης στην διάρκεια της ζωής του. Συγκεκριμένα, στην 78χρονη καριέρα του δημιούργησε 13.500 πίνακες, 100.000 σχέδια, 300 γλυπτά και κεραμικά και 34.000 εικονογραφήσεις.
- Το ριγέ μπλουζάκι
Το χαρακτηριστικό ριγέ μπλουζάκι που φορούσε ο Πικάσο ήταν από το 1858 το επίσημο ένδυμα των Γάλλων θαλασσοπόρων στην Βρετάνη. Είχε σχεδιαστεί από την Κοκό Σανέλ και είχε 21 οριζόντιες ρίγες συμβολίζοντας η καθεμιά τις νίκες του Ναπολέοντα.
- Έκθεση στο Μουσείο του Λούβρου
Ο Πικάσο ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που τιμήθηκε με ειδική έκθεση στην Grand Gallery του Μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι, για την γιορτή των 90 χρόνων του.
- Ποιητής και σεναριογράφος
Μετά το πρώτο του διαζύγιο το 1935 ο Πικάσο άρχισε να γράφει ποίηση και αργότερα έγραψε δυο σουρεαλιστικά έργα. Μεταξύ του 1935 και του 1959 έγραψε περισσότερα από 300 ποιήματα, τα περισσότερα δεν είχαν τίτλους αλλά μόνο την ημερομηνία που γράφηκαν και την τοποθεσία.
- Ο τάφος του
Ο Πικάσο θάφτηκε δίπλα στον πύργο που είχε αγοράσει το 1958 στο χωριό Vauvenargues, νότια της Γαλλίας. Μικρά γκρουπ τουριστών επιτρέπεται να επισκεφτούν τον χώρο της ταφής του. Πέθανε σε ηλικία 91 ετών. Λέγεται ότι είχε αγοράσει το συγκεκριμένο ακίνητο όταν είχε μάθει ότι την περιοχή εκείνη την είχε ζωγραφίσει ο Πολ Σεζάν περισσότερο από 30 φορές. «Μου αγόρασα τα βουνά του Σεζάν» είχε πει τότε στον ατζέντη του.
Η αναδημοσίευση φωτογραφιών και κειμένων του blog, επιτρέπεται μόνο έπειτα από άδεια του annastories.gr