Ελένα Χερντίκερχοφ
ΛΕΞΕΙΣ

Η πριγκίπισσα Ελένα Χερντίκερχοφ και το Μπιζέλι

Η ιστορία της Πρέσβειρας των Ιδιαιτέρως Ευαίσθητων Ανθρώπων

Στην διάρκεια ενός συνηθισμένου σερφαρίσματος στα κύματα του Ίντερνετ με σκοπό την ανακάλυψη κάτι μη συνηθισμένου –  αυτό είναι ένα «μικρόβιο» που έχουν όλοι όσοι έχουν εξασκήσει το επάγγελμα του δημοσιογράφου και ειδικά οι του διεθνούς ρεπορτάζ – πέφτω επάνω στην ομιλία της Ελένα Χερντίκερχοφ στο TEDx του Παρισιού. Τίτλος της συγκεκριμένης ομιλίας είναι η «Η απαλή δύναμη των ιδιαιτέρως ευαίσθητων ανθρώπων». Κοιτάζω την φωτογραφία της Ελένα και αναρωτιέμαι τι να λέει. Πατάω, όμως, αμέσως το κουμπί έναρξης του βίντεο και βλέπω μια γυναίκα με υψηλή αίσθηση του χιούμορ να περιγράφει πώς την αντιμετώπιζαν ως ένα ευαίσθητο άτομο αλλά και πως συνειδητοποίησε ότι αυτό είναι δύναμη και όχι αδυναμία.

Ευρισκόμενη και εγώ στην κατηγορία των ευαίσθητων (κάποιοι στο δείχνουν με τον τρόπο τους μα στο τέλος το καταλαβαίνεις και εσύ η ίδια δια των εμπειριών σου) η Ελένα έγινε πρέσβειρά μου. Φτιάχνοντας αυτό το blog ήθελα πολύ να έχω μια συνέντευξή της. Δυστυχώς, λόγω του πολύ φορτωμένου προγράμματός της αυτό δεν ήταν εφικτό αυτή την εποχή. Ωστόσο, μιλήσαμε για λίγο με την βοήθεια της τεχνολογίας, η πρόσκληση έμεινε ανοιχτή για όταν ο χρόνος θα ήταν κατάλληλος και για τις δυο μας και αποφάσισα να σας αφηγηθώ εγώ την ιστορία της σήμερα γιατί η Ελένα Χερντίκερχοφ αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα του πως μπορεί κάποιος να ξεπεράσει πεποιθήσεις και προκαταλήψεις, να τις αλλάξει και να βρει λύσεις στα θέματα που τον προβληματίζουν!

Η Ελένα Χερντίκερχοφ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μόναχο. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στην Γαλλία, στο University College του Λονδίνου και στο London School of Economics. Επίσης, είναι Reiki Master, έχει ένα δίπλωμα στην Αρωματοθεραπεία και δηλώνει πως το πάθος της είναι η γαλλική λογοτεχνία, η πνευματικότητα, η οικογένεια και οι φίλοι της. Αγαπά να ταξιδεύει στην Ιταλία και την Ελλάδα και λατρεύει τα cupcakes και τα ψηλά τακούνια.

 Όπως λέει η ίδια, είχε την καλή τύχη να έχει μια βάση σπουδών μακριά από το παραδοσιακό τρίπτυχο επιχειρήσεις/νομική/ιατρική. Σε όλη την διάρκεια των σπουδών της πίστευε ότι μπορεί να γίνει οτιδήποτε και οποιαδήποτε επιθυμούσε και ότι δεν χρειαζόταν να σπουδάσει κάτι πρακτικό και λειτουργικό για να είναι επιτυχημένη μια μέρα. «Παρόλο που οι ιδιαίτερα υποστηρικτικοί γονείς μου πάντα με ρωτούσαν τι ακριβώς θα έκανα για να βγάζω το ψωμί μου σπουδάζοντας λογοτεχνία του 19ου αιώνα, η απάντησή μου ήταν ότι επεδίωκα μια ευρύτερη μόρφωση βασισμένη στα πάθη μου και πως σε όποια βιομηχανία και αν αποφάσιζα να δραστηριοποιηθώ θα το έκανα από την πίσω πόρτα». Και έτσι έγινε!

Πέρα από τον τίτλο της Πρέσβειρας των Ιδιαιτέρως Ευαίσθητων Ανθρώπων και τον ρόλο της ως μέντορας και εκπαιδεύτρια επιχειρηματιών – είναι ιδρύτρια των εταιριών Entreprincess και Sensitive Awakening – αλλά και ως ομιλήτρια του TEDx, η Ελένα Χερντίκερχοφ έχει ιδρύσει στην πορεία της διάφορες επιχειρήσεις με την φίρμα πολυτελών καλλυντικών SELEXIR of Switzerland να αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα δημιουργήματά της. Τα προϊόντα της SELEXIR έχουν βραβευτεί από το περιοδικό Harper’s Bazaar στα 100 καλύτερα είδη περιποίησης προσώπου. Η Ελένα πούλησε την εταιρεία το 2014 στο απόγειό της και επικεντρώθηκε στο mentoring.

«Το ότι ήμουν γυναίκα επιχειρηματίας στον τομέα των καλλυντικών σαφώς και ήταν ευκολότερο από ένα παραδοσιακά ανδροκρατούμενο κλάδο. Επίσης είχα μεγάλη υποστήριξη από τις γυναίκες καταρρίπτοντας το στερεότυπο περί γυναικείου ανταγωνισμού. Θα έλεγα ότι μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες ήταν το ότι δεν μας έπαιρναν εύκολα στα σοβαρά όταν προσπαθούσαμε να συγκεντρώσουμε κεφάλαια για την επιχείρηση. Πολλοί άνδρες έκαναν ερωτήσεις, όπως : -«γιατί δεν επενδύει ο σύζυγός σου στην εταιρεία σου;»

Η Ελένα τα κατάφερε μια χαρά. Βέβαια, ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ρόδα. Από μικρό κορίτσι θυμάται πως ένιωθε κάπως διαφορετική. Δεν είχε κανένα φίλτρο ή όριο απέναντι στον έξω κόσμο και απορροφούσε τις ενέργειες σαν σφουγγάρι! «Οι καλές ενέργειες με ενεργοποιούσαν και ένιωθα χαρούμενη αλλά οι κακές ενέργειες με άφηναν πολλές φορές ξέπνοη. Αν και ήμουν πολύ κοινωνική συχνά εξαντλούμουν από την τάση να νιώθω τόσα πολλά. Άνθρωποι, μέρη, ήχοι, φώτα, ακόμα και μυρωδιές, έμοιαζαν να με επηρεάζουν περισσότερο από τους άλλους. Πάντα χρειαζόμουν ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας, άνεσης και υποστήριξης για να είμαι ευτυχισμένη και να λειτουργώ καλά. Συχνά με πείραζαν και με παρομοίαζαν σαν την πριγκίπισσα και το μπιζέλι… Και ξέρετε κάτι; Είχαν δίκιο γιατί έτσι ακριβώς ένιωθα..» γράφει η Ελένα στο βιογραφικό της σημείωμα στην σελίδα της http://www.entreprincess.com .

Όταν η Ελένα πήγε στο Παρίσι για να σπουδάσει, γνώρισε την αρνητική πλευρά της ευαισθησία της. Ανέπτυξε ένα σπάνιο έκζεμα στο πρόσωπό της που την άφησε παραμορφωμένη και καταβεβλημένη. «Το να είμαι χοντρόπετση δεν ήταν πια επιλογή και δεν ήμουν εγώ. Ούτε εσωτερικά, ούτε εξωτερικά. Επρόκειτο για μια ιδιαίτερα επώδυνη κατάσταση, σαν να ήταν το τελευταίο σύνορό μου με το εξωτερικό περιβάλλον» παραδέχεται με ειλικρίνεια η ιδιαιτέρως ευαίσθητη και επιτυχημένη σήμερα Γερμανίδα επιχειρηματίας. Η Ελένα έβλεπε τότε την ευαισθησία της ως κατάρα και παρόλο που προσπάθησε σκληρά να την ξεπεράσει δεν τα κατάφερε αφού θα έπρεπε να αρνηθεί ένα βασικό χαρακτηριστικό της. Η κατάρα έγινε ευλογία σταδιακά και αφού η Ελένα ξεκίνησε το εσωτερικό ταξίδι προς την αλήθεια της και τελικά προς την μεταμόρφωσή της.

«Στα πολλά χρόνια που υπέφερα από έκζεμα ίδρυσα διάφορες υπέροχες επιχειρήσεις, μόνη μου αλλά και με άλλους, αλλά το να είμαι επιχειρηματίας ήταν πολύ μεγάλη πρόκληση σε προσωπικό επίπεδο. Μου άρεσε που ακολουθούσα τα πάθη μου και τις ιδέες μου αλλά εξασθένησα γιατί προσπαθούσα συνεχώς να τους ευχαριστήσω όλους. Ήμουν τελειομανής και η έλλειψη ορίων με «έκαψε» συναισθηματικά, φυσικά και τελικά οικονομικά. Γιατί δεν ήμουν τόσο επιτυχημένη όσο ήξερα ότι μπορούσα να είμαι; Είχα την γνώση, τις ικανότητες, τις ιδέες, την στρατηγική αλλά κάτι έλειπε και αυτό με κρατούσε μπροστά σε μια κλειστή πόρτα μονίμως».

Σύμφωνα με την Ελένα, το έκζεμα έγινε ο μεγαλύτερος δάσκαλός της αφού της έδειξε τι ήταν αυτό που έλειπε για να ξεκλειδώσει την δυναμική της. Πάνω στην απελπισία της με τα προβλήματα στο δέρμα της, η Ελένα άρχισε να πειραματίζεται στο μπάνιο της με διάφορα προϊόντα και συστατικά. Στο τέλος κατάφερε να παρασκευάσει –έστω και με ερασιτεχνικό τρόπο- μια κρέμα που έφερε το δέρμα της πίσω στην υγεία του. Αυτό το θαύμα, όπως το αποκαλεί, της ανέβασε την αυτοπεποίθηση και υπήρξε ένα κρίσιμο σημείο στην ζωή της. Το αναγεννημένο δέρμα ώθησε την Ελένα στο να κοιτάξει εντός της.

«Ένιωσα έτοιμη και αρκετά γενναία ώστε να προσπαθήσω να κατανοήσω και τις εσωτερικές μου ευαισθησίες! Ακολούθησαν ώρες έρευνας, σεμινάρια ενεργειακών θεραπειών, έκανα τα πάντα για να συμφιλιωθώ με την ευαίσθητη πλευρά μου και αυτό ήταν μια αποκάλυψη. Άρχισα να εκτιμώ και να τιμώ τα δώρα της: συμπόνια, διαίσθηση, αυθεντικότητα, ενσυναίσθηση και ικανότητα θεραπείας. Έμαθα πώς να αντιμετωπίζω την Αχίλλεια Πτέρνα της Ευαισθησίας που ήταν η γρήγορη αποθάρρυνση, το να παίρνω τα πράγματα πολύ προσωπικά, το να εξαντλούμαι εύκολα, να αγχώνομαι και κουράζομαι. Όταν άρχισα να παίρνω τον έλεγχο του εσωτερικού μου παιχνιδιού κατάλαβα ότι ο λόγος που δεν είχα την επιτυχία που ήθελα ήταν επειδή δεν αγκάλιαζα τα δώρα της ευαισθησίας μου και είχα άγνοια για τους μηχανισμούς της σκοτεινής πλευράς μου που μου έκαναν σαμποτάζ». Όλη αυτή η προεργασία έπαιξε σοβαρό ρόλο στην επιτυχία της φίρμας καλλυντικών SELEXIR που ίδρυσε εν συνεχεία η Ελένα.

Η Ελένα Χερντίκερχοφ πιστεύει ότι οι ιδιαιτέρως ευαίσθητοι άνθρωποι είναι μοναδικά πλάσματα έτοιμα να φέρουν την αλλαγή και να επηρεάσουν τον κόσμο σε μεγάλη κλίμακα. Ως μέντορας νέων επιχειρηματιών με υψηλά επίπεδα ευαισθησίας, η Ελένα παρατηρεί ότι το μεγαλύτερο θέμα με το οποίο παλεύουν οι περισσότεροι είναι οι πωλήσεις. «Υπάρχει ένας συγκεκριμένος φόβος που συνδέεται με την πώληση. Αλλά εάν θέλεις να επιτύχεις σε μια επιχείρηση είναι σημαντικό να αλλάξει αυτός ο παλιός τρόπος σκέψης και να αντικατασταθεί ιδέα της προσφοράς. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος και η ενέργεια της συνεργασίας και είναι πολύ προτιμότερο από τον στείρο και σκληρό ανταγωνισμό», τονίζει η Ελένα σε μια από τις λίγες συνεντεύξεις της.

Αυτό που είναι επίσης σημαντικό, κατά την ίδια, είναι να εξασφαλιστεί η συνείδηση της φροντίδας του εαυτού. «Επειδή έχουμε αυξημένη ευαισθησία στον έξω κόσμο και παίρνουμε επάνω μας ενέργειες όχι απαραίτητα δικές μας, είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα καθημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον που είναι καλό για εμάς και που αληθινά το απολαμβάνουμε. Ακόμη, ακούω από πολλούς πελάτες μου ότι συχνά νιώθουν εξαντλημένοι. Επειδή μας προσελκύουν τόσο πολλά πράγματα και ενθουσιαζόμαστε, αυτό είναι φυσικό επακόλουθο. Πάντα προσπαθώ να βάζω φρένο και να μην αναλαμβάνω περισσότερα από όσα μπορώ. Και φυσικά, ζητήστε βοήθεια όταν την χρειάζεστε. Αυτό είναι ένα μεγάλο μάθημα που πήρα. Αν θέλεις να πας στο επόμενο επίπεδο, χρειάζεται να το κάνεις με άλλους ανθρώπους που μοιράζονται το όραμα και την αποστολή σου» συμβουλεύει η Ελένα.

Και πως αλλιώς θα έκλεινε αυτό το αφιέρωμα από ό, τι με ένα ακόμα εμψυχωτικό μήνυμα:

«Δεν έχει σημασία τι κάνεις. Σημασία έχει πως και γιατί το κάνεις. Εσύ και η αποστολή σου έχουν σημασία. Χρειάζεται να βγούμε όλοι μπροστά, μαζί! Η ώρα μας είναι τώρα!».

 

Creative Commons License Η αναδημοσίευση φωτογραφιών και κειμένων του blog, επιτρέπεται μόνο έπειτα από άδεια του annastories.gr