ΕΙΚΟΝΕΣ

“Το Στέμμα του Παλατιού”

Το Taj Mahal βρίσκεται στην Ινδία και αποτελεί έναν ύμνο στην αγάπη. Πρόκειται για το μαυσωλείο που ανήγειρε ο Σαχ Τζάχαν, Μογγόλος αυτοκράτορας (Σάχης), προκειμένου να τιμήσει τη πολυαγαπημένη του σύζυγο Μουμτάζ Μαχάλ που πέθανε το 1631 κατά τη διάρκεια του τοκετού του 14ου παιδιού τους. Η Μουμτάζ μπορεί να ήταν η δεύτερη σύζυγος του Σάχη, αλλά ήταν ξεκάθαρα η αγαπημένη του. Στο γάμο το 1612, της έδωσε το όνομα «Μουμτάζ Μαχάλ», που σημαίνει «η Διαλεχτή του Παλατιού»…. Τα χρόνια που βασίλευσε ο Σάχης Τζάχαν και η Μουμτάζ, θεωρούνται η χρυσή περίοδος της αυτοκρατορίας, καθώς οι τέχνες και η λογοτεχνία γνώρισαν τεράστια άνθηση…. Για την ανέγερση όλου του συγκροτήματος απασχολήθηκαν 20.000 εργάτες που ξεκίνησαν το 1632 δουλεύοντας καθημερινά και χρειάστηκαν 22 χρόνια για να ολοκληρωθούν όλα τα κτίσματα.

Το Taj Mahal, ωστόσο, δεν είναι μονάχα ένα καθαρό σύμβολο αγάπης. Με όλη την ιδιαίτερη δομή και ομορφιά του συμβολίζει επίσης τον Παράδεισο. Σύμφωνα με έρευνα του Wayne Ernest Begley, το Taj Mahal είναι χωρισμένο σε τέσσερα μέρη, όλα ευθυγραμμισμένα από το Νότο ως τον Βορά. Κάθε πέρασμα από το ένα μέρος στο άλλο αποτελεί ένα συμβολικό πέρασμα από το γήινο στο θείο.

«Εάν ένας ένοχος αναζητήσει άσυλο εδώ,

Όπως ένας συγχωρεμένος, ελευθερώνεται από την αμαρτία.

Εάν ένας αμαρτωλός βρει τον δρόμο προς αυτό το αρχοντικό,

Όλες οι παλιές αμαρτίες ξεπλένονται.

Η θέαση αυτού του αρχοντικού δημιουργεί ανατριχιαστικό αναστεναγμό.

Και ο ήλιος και η σελήνη χύνουν δάκρυα από τα μάτια τους

Σε αυτόν τον κόσμο το οικοδόμημα ετούτο φτιάχθηκε

Για να παρουσιάζει την δόξα του Δημιουργού»

Σάχης Τζάχαν

 

Εικονογράφηση: Άννα Ρέμπελου 

 

Creative Commons License Η αναδημοσίευση φωτογραφιών και κειμένων του blog, επιτρέπεται μόνο έπειτα από άδεια του annastories.gr