ΛΕΞΕΙΣ

Βρες την Έξοδο Κινδύνου

Το καμπανάκι χτυπά αλλά ποιος το ακούει…   

Όλα τα επαγγέλματα έχουν έναν βαθμό άγχους, μεγαλύτερο ή μικρότερο. Μερικά, ωστόσο, είναι στρεσογόνα 24 ώρες το 24ωρο. Και θέλει μεγάλη δύναμη, μα κυρίως συνειδητότητα, όταν ο συναγερμός χτυπά τρελά να τον ακούμε και κυρίως όταν κλείνει η πόρτα του σπιτιού η δουλειά να μένει εκτός… Η δημοσιογραφία είναι ένα τέτοιο επάγγελμα. Το κυνήγι της είδησης… Σίγουρα θα σκεφτείτε της αποκλειστικής είδησης. Ναι, είναι αυτός ένας στόχος των δημοσιογράφων αλλά γενικά το κυνήγι της είδησης είναι ατελείωτο. Ένας φαύλος κύκλος. Δεν είναι μόνο η αποκλειστική είδηση. Είναι η συνέχεια της πληροφόρησης αλλά και η επαλήθευσή της (αν θέλεις να είσαι σωστός) μέσα σε ένα περιβάλλον όπου οι ταχύτητες έχουν γίνει απίστευτα γρήγορες μετά και από την είσοδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο παιχνίδι αυτό.

Σκεφτείτε έναν πολιτικό συντάκτη σε ταραγμένες εποχές. Κάθε εξέλιξη, κάθε συνάντηση, κρυφή ή φανερή, μπορεί να είναι καθοριστική για το τι θα επακολουθήσει. Και αυτό δεν έχει ωράριο 8:00 με 4:00. Συγχρόνως, ο δημοσιογράφος έχει την υποχρέωση της αναφοράς (που βρίσκεται, τι συμβαίνει). Πηγαίνετε δυο χρόνια πίσω, στο καλοκαίρι των capital controls. Αν εκείνη την εποχή ήμασταν όλοι αγχωμένοι, σοκαρισμένοι, φοβισμένοι, σκεφτείτε την επιπλέον πίεση που βίωνε ένας επαγγελματίας δημοσιογράφος.

 

Γιατί τα γράφω σήμερα όλα αυτά… Οι αφορμές είναι δυο: Η μη αναμενόμενη αναχώρηση από αυτόν τον κόσμο αρκετών νέων δημοσιογράφων τους τελευταίους τρεις μήνες και μια σελίδα βιβλίου. Πριν λίγες μέρες οι εκδόσεις Ψυχογιός μου έστειλαν το βιβλίο «Πώς να είσαι ήρεμος» της βραβευμένης συγγραφέα από την Αυστραλία, Άννας Μπαρνς. Η αλήθεια είναι πως όταν το είδα χαμογέλασα σκεπτόμενη «ΟΚ, ένα ακόμα βιβλίο πρακτικών συμβουλών. Τα ίδια γράφουν σχεδόν όλοι και μετά τα ξεχνάμε…». Η Άννα Μπαρνς, όμως, καταφέρνει να δώσει με πολύ έξυπνο και ιδιαίτερο εικαστικό τρόπο πολύτιμη γνώση και συμβουλές που σου μένουν στην διάρκεια της ημέρας. Δεν προβαίνει σε πολυσέλιδες αναλύσεις. Δίνει τόσο, όσο, και μετά αυτό δουλεύει μόνο του μέσα στο μυαλό του καθενός.

Κατά την γνώμη μου είναι το βιβλίο που όταν πίνεις το πρωί τον καφέ σου, το ανοίγεις σε μια τυχαία σελίδα και πέφτεις αμέσως στο μήνυμα που χρειάζεσαι, γιατί κάθε σελίδα έχει και ένα μήνυμα. Έτσι, λοιπόν, όταν έπεσα τυχαία στην σελίδα με τον τίτλο «Βρες χρόνο για τον εαυτό σου» και από κάτω την φράση «όταν συμβαίνουν πολλά, είναι σημαντικό να έχεις χρόνο για τον εαυτό σου, ώστε να χαλαρώνεις και να συγκεντρώνεις τις σκέψεις σου» κάτι ενεργοποιήθηκε.

Οι περισσότεροι, ανεξαρτήτου επαγγέλματος, δυσκολευόμαστε να βρούμε χρόνο για τον εαυτό μας και τον φέρνουμε συνεχώς στα όριά του. Πόσο μάλλον, κάποιος που κυνηγά την είδηση. Αν είσαι δε, και τελειομανής, μάλλον την έχεις πατήσει… Ευτυχώς, είδα νωρίς τι μπορεί να κάνει το υψηλό στρες στο σώμα. Φρόντισε μετά από μια πολύ έντονη μέρα στον ραδιοφωνικό σταθμό που εργαζόμουν πριν χρόνια, να μου πετάξει ένα καρούμπαλο στον αδένα αριστερά στον λαιμό μου. Αφού ξεκουράστηκα έφυγε και δεν ξαναήρθε αλλά και εγώ μετά το σοκ δεν αγνόησα το μήνυμα. Ο δικός μου τρόπος διαχείρισης του άγχους ήταν η γιόγκα.

Για κάποιον άλλον μπορεί να είναι ένα δεκάλεπτο περπάτημα, ο χορός, ένα άθλημα, το διάβασμα ενός ωραίου βιβλίου, μια βόλτα με τον σκύλο του ή απλά μερικές βαθιές αναπνοές. Μπορεί να είναι οτιδήποτε! Θυμάμαι έναν συνάδελφο που όταν ένιωθε ότι είχε πήξει, άφηνε τον υπολογιστή και μας έλεγε: «Παιδιά πάω να πάρω λίγο αέρα, θα επιστρέψω σε 20 λεπτά». Ήταν ο δικός του τρόπος να χαλαρώνει και ήταν θαυμάσιο που ήξερε να ακούει το σώμα του και να μην το παραβιάζει. Οι περισσότεροι χτυπιόμασταν πάνω στον υπολογιστή, άλλοι ξεφυσούσαν, άλλοι φώναζαν για να βγάλουν την ένταση και αρκετοί κάπνιζαν το ένα τσιγάρο πίσω από το άλλο… Μα όσο παλεύεις να πετύχεις κάτι την στιγμή που το σώμα για τους δικούς του σοβαρούς λόγους αρνείται, είναι σαν να παραβιάζεις με βάναυσο τρόπο αυτό που σε πάει παντού. Που χωρίς αυτό δεν υπάρχεις στον φυσικό κόσμο.

Αφιερώνω αυτό το άρθρο σε όσους έφυγαν από κοντά μας νωρίς και φωτίζοντας την δική μου «έξοδο κινδύνου» από επικίνδυνες καταστάσεις μιας έντονης καθημερινότητας, σας προτρέπω να βρείτε την δική σας έξοδο κινδύνου. Γιατί αυτή είναι εκεί για να σώσει ζωές… Και τι έχει από πίσω της; Μα ό, τι αγαπά ο καθένας, ό, τι τον χαλαρώνει, ό, τι τον φέρνει στο κέντρο του!

 ελληνική μυθολογία

Creative Commons License Η αναδημοσίευση φωτογραφιών και κειμένων του blog, επιτρέπεται μόνο έπειτα από άδεια του annastories.gr